O нама

Културно-уметничко друштво “Соко” Сокобања

КУД „Соко“ из Сокобање основан је октобра 1998. године, све је почело идејом референта за културу у Организацији за туризам, културу и спорт-Сокобања, Слободана Јовановића и наравно наше енциклопедије Голуба Радовановића. Ангажован је кореограф Станко Чоловић и кренуло се са пробама.Ређали су се наступи по Србији, Турској, Украјини, Грчкој…

Да би 2017. године на чело КУД-а дошла група способних младих људи и КУД “Соко” постаје респектабилан КУД, не само у Србији него и у региону. КУД “Соко” данас ораганизује три велика фестивала који спадају у најбоље фестивале у Србији, где се окупи преко 1500 учесника из Србије и земаља у региону. Само у 2019. години КУД је имао 72 наступа. Годишње има 4 загарантована гостовања у иностранство, два у Бугарској, један у Македонији и један у БиХ. 

Фолклор је вертикални израз хоризонталне жеље легализован музиком

Џорџ Бернард Шо

Околина источне Србије богата је разноврсним народним играма, што је Сокобања такође умела да препозна као велику традиционалну вредност и одлучила је да ради на очувању и промовисању истог. Оснивањем Културно уметничког друштва Сокобања, људи у Грчкој, Турској, Украјини и многим другим земљама имали су прилике да виде и уживају у посебнима фолклорним играма Источне Србије.

Културно уметничко друштво „Соко“, брине о очувању изворног стваралаштва сокобањског краја. Има око стотину чланова и неколико ансамбла фолклора.

КУД Соко је носилац многобројних домаћих и медјународних признања, за сплетове игара из Србије и сокобањског краја.

0 +
Aktivnih članova
0
Ansambla
0 +
Nastupa godišnje
0 +
nastupa u inostranstvu godišnje